torsdag 3 juli 2014

Rasism i vår choklad?

Hej på er igen!

Madécasse Madagascar Chocolate har gått ut och berättat för oss varför de väljer att skriva Rosépeppar och Citrus på sin chokladkaka.
-Vadårå? kan vi tänka och sen gå vidare i våra liv. Men det är nämligen så, att den citrussorten, combava, som Madécasse använder sig utav kommer med en kluven historia.

Combava och andra limesorter och främst deras blad, används för att göra smaksättningar på en väldans massa saker. Både inom matlagning och bakning.
På engelska (och på en del andra språk) kallas dessa för kaffir lime leafs.
Det är här problemet ligger. Kaffir är ett ord som används lika nedsättande om människor som n-ordet. Det blir alltså väldigt mycket mer än bara ett ord för ett löv som ska smaksätta vår choklad. Och när bladen uppe på detta kommer från länder och områden med komplicerad (politisk) bakgrund tar detta nästan knäcken på producenterna för de smakrika bladen. Exempelvis i Afrika. Hänger du med?

Vad många därför har börjat göra de senaste 10 åren och fram till idag är att sluta använda det första ordet och helt enkelt bara kalla det för vad det är:
ett limeblad.
Bilden är tagen från Google.

Madécasse är och kan vara stolta över att ha gjort detta medvetna valet emot rasism. Och kallar därför innehållet i sin choklad för vad det egentligen är:
en citrusfrukt.
Ingenting annat, ingenting mer.

Läs mer om den komplicerade situationen som allt fler väljer att ta avstånd från och står upp emot. Den smygande rasismen som tassar in i våra liv på även en så basal nivå som i vår choklad, är ett faktum. Men vi kan stå emot och vara ärliga mot oss själva.
Klicka här och läs artikeln!

Ett limeblad är ett limeblad och det behöver inte ha ett tilläggsnamn som nedsätter andra människor!


Hälsningar,
Erica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar