fredag 27 mars 2015

Schyssta villkor - fairtrade!

Här kan ni läsa lite om anledningarna till varför vi tycker att det är så hiskeligt viktigt att handla ekologiskt men även tänka på schyssta villkor.

Det är skillnad på säsongsarbete och säsongsarbete...
Hur då? kanske du tänker.


För här i Sverige, där vi har en bra ekonomi och trygga lagar och regler som allt som oftast följs,. Samt att barnaga är förbjudet (Barnkonventionen). Så det är ju bara nyttigt och lärorikt att skicka ut våra 14-15 åriga ungdomar på lite praktik eller sommararbete. De får lära sig lite om ansvar och kanske även tjäna en peng som de sedan ska ta eget ansvar för. Det är en bra början till vuxenlivet!

Men i andra länder, där ingen barnkonvention efterföljs eller där det dåliga samvetet måste kvävas för att få mat på bordet. Där säsongsarbete är nånting helt annat. Familjer tvingas skicka sina 5-6 åriga barn ut på arbete, långt ifrån hemmet, för att ha råd med rent vatten och mat till alla. Nej förresten, låt mig rätta det. Mat till de som behöver den mest. Oftast får mamman i familjen avstå mat för att barnen behöver få i sig lite näring och kunna växa.

Säsongsarbete är alltså inte alltid ett roligt och spännande äventyr. Och det är inte alltid vi tänker på dessa barn när vi handlar vår mat eller våra kläder. Var kommer dessa ting ifrån? Vem har slitit hårt för att jag ska kunna köpa den här produkter, i mitt närområde?

Det är viktigt det här med schyssta villkor. Att de som arbetar får en lön. Och att de som arbetar är vuxna och kapabla att utföra arbetet. Inte barn, som allra helst borde få gå i skola och leka med sina kompisar.

Läs mer om fairtrade här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar