onsdag 18 juni 2014

Gianduja!

Nu ni!
Jag har hittat (på) ett jättelätt och smarrigt recept på hemmagjord gianduja!
Till att börja med: vad sjutton är gianduja?
Jo det är en nöt-och chokladmix

Detta behövs:
300 g choklad - ej för mörk eller ljus så min rekommendation är Blanxart 60% från Ghana
150 g nötter - skalade mandlar och/eller hasselnötter blir mest traditionsenligt så det väljer jag
100 g florsocker - välj bra kvalité
1-2 nypor vaniljsocker - återigen, bra kvalité!

Så här gör du:
Mixa nötter och båda sockersorterna i en matberedare. Till en början blir det en grynig pasta; då är det fortfarande inte klart. Utan fortsätt tills det blir som en deg, nästan som modellera ;-)

Hacka ner chokladen i småbitar och låt smälta i vattenbad. Se till att inte få i något vatten i skålen då klumpar sig chokladsmeten och konsistensen blir ej den samma igen.
TIPS! Använd endast 3/4 av chokladen för att sedan lägga ner den osmälta 1/4 chokladen i slutet för att på så sätt sänka temperaturen.

Sista steget är att hälla ner den smälta chokladen över nötpastan i matberedaren. Låt den blandas väl till en jämn smet! Jämn i både färg och konsistens (ja du får provsmaka lite).

Tillverka något:
*Ska du göra praliner av giandujan rekommenderar jag att du häller ut den på en plåt och låter stå kallt i 8-10 timmar, alt. över natten. Då är den platt och du kan skopa upp den för att göra ex. bollar som kärnor i en pralin av detta.

*Vill du garnera en tårta, spritsa kakor eller liknande bör du använda smeten efter liten stunds svalka men ändå inom 1-2 timmar. Då är smeten fortfarande formbar och medgörlig i en sprits :-P


Om du har choklad över...
Då kan du alltid doppa giandujan i choklad!

Ha en härlig lill-lördag!
Gojsiga hälsningar,
Erica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar