onsdag 23 oktober 2013

Chockerande choklad!

Kanske chockerande nyheter för vissa men...

En av svenskarnas "favoritchoklad", Marabou, har återigen visat sig arbeta med inte så samvetsrena företag och ingredienser. Enligt Greenpeace som rapporterar från Indonesien så ska det stora godisbolaget använda sig utav palmolja som utvinns genom att de skövlar ohyggliga mängder regnskog.

Inte nog med det, bränderna och jakten på bättre marker hela tiden gör det omöjligt för många (redan utrotningshotade) djur att överleva där. Läs mer på DNs sida här.

Det läskigaste är att många konsumenter inte förstår vad det är de köper.
Palmolja står sällan direkt utskrivet som ingrediens på förpackningarna. Godispappret gömmer såna här saker med text som t.ex: vegetabilisk olja.
Detta är inte nödvändigt för att skapa en riktig chokladbit, läs exempel här.

 Kakaon kommer från Virunga där världens sista bergsgorillor lever.
För att bevara naturen åt dem går pengar tillbaka till projektet 
att rädda bergsgorillornas framtid.


När jag köper en chokladkaka vill jag kunna betala och äta den med gott samvete. Jag vill inte ge mina pengar till företag som utnyttjar människor, förstör djurlivet eller utplånar regnskogen.

Se till att du också vet vad du köper!
Köp ekologiskt, närproducerat, med schyssta villkor, utan onödiga tillsatser, biodynamiskt odlat, våga betala för en god sak och av riktigt bra kvalité.
Alla tjänar på det - alla mår bättre av det.


Rättvisa hälsningar,
Erica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar