måndag 15 september 2014

Bör jag vara orolig?

Hej på er!

Hoppas ni haft en go helg med härligt väder och goda ting att äta och dricka. Kanske hunnit med någon rolig aktivitet dessutom?

Jag själv har funderat lite över det här med gelatin, kemikalier och onaturliga matprodukter. Det är skrämmande få saker i våra mataffärer som är rena produkter längre. Utan tillsatta kryddor, smakförstärkare, E-ämnen eller kemiska förändringar. Det är både socker och konserveringsmedel i brödet för sjutton gubbar!!

Dessutom är det många som vill köpa nyttigt, hälsosamt och miljövänligt. Där blir vi återigen lurade, gång på gång. För vi letar upp en ekologisk produkt i affären, lägger den i kundkorgen och klappar oss själva på axeln "Nu har jag tänkt till, nu är jag nyttig!". Men nej, ack nej. Företagen tänker inte längre på vårt bästa. Den ekologiska produkten må vara utan bekämpningsmedel och andra kemikalier, men det står inte tillräckligt tydligt att den är fraktad från andra sidan jordklotet med en båt som läcker olja halva vägen hit. Eller för den delen, det står inte att det är barnarbetare som har plockat och/eller tillverkat den här produkten. Men det står åtminstone att den är ekologisk. Bra. Bra för vårt samvete. Bra för vår kropp. Men... kanske på bekostnad av någon annans?

Alla dessa löjliga företag som gör reklam för hur bra de är, fastän att de inte är det. De luras och de vill tjäna pengar. Och vi i västvärlden som redan lever med lite dåligt samvete för att vi har det så bra, ja vi vill gärna dämpa det genom att köpa den där eko-produkten, använda den där fair-stämplade krämen, osv. Allt för att dämpa samvetets klagande röst i våra huvuden. Det är så de stora industriföretagen snärjer oss tyvärr.

"Bara naturliga råvaror och aromer". Jo, jag tackar! Restprodukter från slakt är faktiskt naturliga råvaror. Det är i princip vad gelatin är. Fast det går ju inte att skriva ut på förpackningen, det låter inte lika fint. "Gelatiiin". Och var hittar vi gelatin som mest? Inom godisindustrin! Den industri som riktar sig till så väl vuxna som barn. Detta ger vi till alla våra nära och kära, utan att tänka oss för. "Gotte på lördag", tänker vi. Men är det verkligen så mums?

Det finns godis och annat gott som innehåller ex. det japanska gelatinet agar, eller pektin, eller varför inte äta godis som inte innehåller något av detta?!
Jag käkade lite gelégodis och min hjärna började spinna direkt på dessa saker. Det känns inte gott eller njutningsfullt. Bör jag snarare vara orolig för vad jag åt?
Vad var det för blått, onaturligt godis jag åt egentligen?


Naturliga hälsningar,
Erica

1 kommentar:

  1. Så där funderar jag också. Försöker köpa ekologisk och undrar hur många gånger jag blir lurad. Försöker undvika att äta godis, men är fortfarande chokladberoende och kämpar mot det.
    Mycket bra inlägg!
    Kram Kim

    SvaraRadera