tisdag 4 november 2014

GMO-träsket!

Hallå på er!

Jag läser ofta om människor som känner sig lurade av de stora bolagen.
De blir lurade till att köpa produkter som marknadsförts på ett genialt sätt, för att dölja den verkliga sanningen.
Bakom företagen finns kemikalier, allergiframkallande ämnen, kidnappningar, utpressningar, genmodifiering, stora vinster till företagspampar, barnarbete, föroreningar och t.o.m. död.

Fruktansvärda priser betalas i det tysta.
Enbart för att vi vill ha raka (gulgröna, absolut inte brunprickiga) bananer, ett schampo som luktar exakt som vanilj (men utan att innehålla ett enda vaniljfrö), en extra billig sko eller jacka (skit i om den håller ett halvår bara, det går att köpa nytt!).

Det är viktigt, i längden är detta viktiga saker att tänka på.
Vi kommer inte att lösa problemen över en natt, men vi måste börja tänka på de små sakerna redan nu. Ex. att handla närproducerat för att lastbilar, båtar och flyg inte ska behöva frakta in produkter till Sverige som vi kan producera här istället. Att betala de där extra kronorna för att få en duschkräm som kanske inte är lika stor i förpackningen, men gör lika rent och framför allt innehåller rena ämnen. Att välja bussen ibland istället för att köra ensam i sin bil fram och tillbaka till jobbet, mataffären, dagis OCH till aktiviteten på kvällen sedan. Det finns många sätt att försöka!


Många tankar började i somras för en del, de som hade köpt "Superbroccolin" i mataffären. Har du sett den? Det står på förpackningen att den är berikad med näringsämnen och vitaminer. Och utan att tänka sig för hade många lagt den i sin kasse, på väg hem för kvällsmat etc. Men vad betyder det där ordet "berikad"??

I detta fallet visade det sig vara en genmodifiering, gjord av världens näst största företag på just den marknaden! Men det stod inte på broccolin. Det gick inte att läsa i butiken. Företaget hade lyckats komma runt våra lagar omkring just GMO:s.
Vissa blev arga och kallade företaget för "oansvariga" och att vi "blir försökskaniner" åt mångmiljardföretagen. Andra agerade, reklamerade och bojkottade. Det finns t.o.m. en specifik dag som det avgår marscher emot just detta!

Detta berör oss alla. Och vi kan alla försöka. Stegen är så små, men om vi försöker ta de små stegen tillsammans så kommer vi långt ändå!
Tack till er som redan brinner för detta, som delar med sig av kunskapen och som belyser problemen åt oss som inte är lika insatta.
Vi hjälps åt framöver tycker jag :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar