Jättekul att ni är intresserade!
Det som jag började med att förklara och som jag gärna vill påminna er choklad-freaks om är att alltid använda er favoritchoklad när ni bakar = då kan det aldrig gå fel!
Så jag vill inte veta av några billiga skräpchoklader eller "block"-choklad från hyllan längst ner i affären och dylikt. ;-)
Här kommer receptet för min chokladiga sockerkaka med choklad-boost!
Ingredienser:
100 g smör + valfri mängd smör att smörja formen med
2 dl mellanmjölk
3 st ägg
3 dl socker (väljer du råsocker behövs ej lika mycket!)
4 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
50-100 g choklad (välj mängd efter personligt choklad-begär!)
Ströbröd
Så här gör du:
Ugnen sättes på 175 grader.
Smörj och bröa formen. Jag gillar faktiskt ströbrödssmaken på mina kakor så jag är inte rädd att använda det!
Smält smöret, häll i mjölken och låt det hela svalna medan du fortsätter med:
Vispa ägg!
I med alla äggen, vispa lite och sen i med sockret. Vispa gärna fluffigt om du vill/orkar/har elvisp.
När det är ljust och poröst häller du i vaniljsockret, mjölet och bakpulvret.
Nu är det klistrigt!
Då häller du i mjölk+smör-blandningen och rör ihop smeten.
(Här kommer mitt misstag! :-P )
Jag hällde i all kakao redan nu. Vispa runt tills smeten blir jämn och fin utan klumpar.
Nu är smeten chokladig och brun, då häller du den i formen.
Viktigt är att du väntar med att hälla i chokladen till allra sist!
Så nu häller du ner pellets/hackade chokladbitar i en (imaginär) fåra i mitten av smeten.
Så nu häller du ner pellets/hackade chokladbitar i en (imaginär) fåra i mitten av smeten.
Detta för att om du blandar ner chokladen i smeten kommer den att ligga även uppe vid ytan och bränner då väldigt lätt!
Nu ligger chokladkrosset inbäddat i smeten och blir till en klibbig, kladdig, chokladig överraskning till den som biter i kakan!
Sätt formen långt ner (ända nere om du vill) i ugnen och grädda den i ca 35 min.
OBS! Om du liksom jag testar kakans kladdigheten med en potatissticka: titta inte på chokladen som fastnar på stickan utan om det följer med smet upp på stickan!
Lite lurigt är det allt :-)
Lycka till med fredagsbaket!
Sockriga hälsningar,
Erica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar