fredag 9 maj 2014

Recept!

Igår blev jag frågad om receptet på min "misslyckade" tigerkaka och sedan efter fler chokladrecept.
Jättekul att ni är intresserade!
Det som jag började med att förklara och som jag gärna vill påminna er choklad-freaks om är att alltid använda er favoritchoklad när ni bakar = då kan det aldrig gå fel!
Så jag vill inte veta av några billiga skräpchoklader eller "block"-choklad från hyllan längst ner i affären och dylikt. ;-)

Här kommer receptet för min chokladiga sockerkaka med choklad-boost!

Ingredienser:
100 g smör + valfri mängd smör att smörja formen med
2 dl mellanmjölk
3 st ägg
3 dl socker (väljer du råsocker behövs ej lika mycket!)
4 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
50-100 g choklad (välj mängd efter personligt choklad-begär!)
Ströbröd

Så här gör du:
Ugnen sättes på 175 grader.
Smörj och bröa formen. Jag gillar faktiskt ströbrödssmaken på mina kakor så jag är inte rädd att använda det!
Smält smöret, häll i mjölken och låt det hela svalna medan du fortsätter med:
Vispa ägg!
I med alla äggen, vispa lite och sen i med sockret. Vispa gärna fluffigt om du vill/orkar/har elvisp.
När det är ljust och poröst häller du i vaniljsockret, mjölet och bakpulvret.
Nu är det klistrigt!
Då häller du i mjölk+smör-blandningen och rör ihop smeten.
(Här kommer mitt misstag! :-P )
Jag hällde i all kakao redan nu. Vispa runt tills smeten blir jämn och fin utan klumpar.
Nu är smeten chokladig och brun, då häller du den i formen.

Viktigt är att du väntar med att hälla i chokladen till allra sist!
Så nu häller du ner pellets/hackade chokladbitar i en (imaginär) fåra i mitten av smeten.
Detta för att om du blandar ner chokladen i smeten kommer den att ligga även uppe vid ytan och bränner  då väldigt lätt!
Nu ligger chokladkrosset inbäddat i smeten och blir till en klibbig, kladdig, chokladig överraskning till den som biter i kakan!
Sätt formen långt ner (ända nere om du vill) i ugnen och grädda den i ca 35 min.
OBS! Om du liksom jag testar kakans kladdigheten med en potatissticka: titta inte på chokladen som fastnar på stickan utan om det följer med smet upp på stickan!
Lite lurigt är det allt :-)

Lycka till med fredagsbaket!
Sockriga hälsningar,
Erica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar