fredag 6 februari 2015

Frukta icke!


Äntligen fredag!
Men vad har hänt här??
Chokladen ser annorlunda ut...

Har du också märkt att chokladen kan bli grå eller vit ibland? 

Frukta icke! Ty chokladen har icke blivit oätlig!

Den har bara blivit kall. Jo, faktiskt så är det den enkla sanningen. Det är en kemisk reaktion som hänt i chokladen på grund av kyla och på så sätt tvingar sockret upp till ytan. Det gör att små sockerkristaller formas på ytan. Och det är sedan sockret som bildar denna vit/gråa hinna som vi ser. Det är alltså inget farligt som har hänt. Chokladen har absolut inte möglat!! Så släng för jössenamn inte chokladen på grund av detta!
Men tyvärr är det många som gör det. Kastar maten utan att ens smaka eller lukta på den. "Usch den såg typ äcklig ut, den slänger vi!", vet inte hur många gånger jag hört detta.

Men jag är lite less på att det kastas så mycket mat i hemmen helt i onödan. I runda slängar kastas det nästan 70 kg mat per person varje år i Sverige. Det är skrämmande upplysningar tycker jag.

Mitt råd till mindre svinn i hemmets matvrå är: titta - lukta - smaka! 
Ser det inte bra ut, luktar det illa och smakar dåligt, ja då är det dags att kasta det. Inte förr :-P
(OBS! Smaka inte på möglig mat.)

Så vad göra med chokladen?
Chokladen har en enkel lösning: smält ned den och forma om den!
Choklad är så finurligt att om du sätter den i ett vattenbad och låter den stelna på nytt blandas alla de go´a ämnena och blir till en len, slät och glansig choklad igen.
Och bästa tipset: Rå om din choklad lite mer och lägg den absolut inte i kylen!

Trevlig helg allesammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar